‘Een rijke historie aan indrukwekkende gebeurtenissen’

Geschiedenis

Oosterbeek & Oosterhoogte


Oosterbeek kent een rijke en boeiende geschiedenis die diep verankerd is in kunst, cultuur en de Tweede Wereldoorlog. Het dorp was in de 19e eeuw de eerste kunstenaarskolonie van Nederland.

Tussen 1840 en 1870 trokken kunstenaars vanuit het westen naar Oosterbeek, aangetrokken door de prachtige natuur en het spel van licht en schaduw dat de landschappen zo betoverend maakte. 

Dankzij de uitvinding van verf in tubes konden schilders als Willem Maris, Anton Mauve en Hendrik Willem Mesdag in de 

buitenlucht werken, wat resulteerde in vele iconische landschappen. Ook de beroemde schilder Jan Toorop vond inspiratie in Oosterbeek.

Naast kunstenaars trokken ook vermogende bankiers en zakenlui naar Oosterbeek, die buitenplaatsen lieten bouwen en als beschermheer optraden voor de kunstwereld. Dit gaf het dorp een bijzondere sfeer, waarin kunst en welvaart samenkwamen. Oosterbeek groeide uit tot een geliefde bestemming voor toeristen die genoten van de rustige, natuurlijke omgeving.

De idylle werd echter ruw verstoord toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tijdens de Slag om Arnhem speelde Oosterbeek een belangrijke rol in Operatie Market Garden. Dit leidde tot de verwoesting van het dorp. De sporen van deze strijd zijn nog steeds zichtbaar en worden jaarlijks o.a. herdacht tijdens de Airborne Wandeltocht, een evenement dat tienduizenden bezoekers van over de hele wereld trekt. Deze grootste eendaagse wandeltocht vindt plaats op de eerste zaterdag van september en is de start van de diverse herdenkingen in de regio.

Op de ontwikkellocatie aan de Utrechtseweg stonden ooit historische gebouwen zoals Villa Oosterhoogte, bakkerij Hus, een galerie/atelier en Villa Marion.

De Utrechtseweg zelf heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Het duurde eeuwen voordat de Utrechtseweg uitgroeide tot een echte verkeersader. Naarmate het dorp Oosterbeek zich uitbreidde richting de hoger gelegen Weverstraat, volgden de winkeliers mee naar deze prominente weg. In de tweede helft van de 19e eeuw werden veel statige villa's gebouwd. Een aantal diende in eerste instantie als pension maar kregen later meer een commerciële (winkel)functie.

Het nieuwbouw project Oosterhoogte ontleent zijn naam aan de voormalige Villa Oosterhoogte, een markante villa die naast bakkerij Hus stond. Rond 1950 werd op dezelfde plek een bekend theehuisje gebouwd dat jarenlang dienstdeed als VVV-kiosk. 

Hoewel dit theehuisje inmiddels is verdwenen, zijn de bruikbare onderdelen ervan bewaard gebleven met de bedoeling om het ooit op een andere locatie te herbouwen.

Met deze ontwikkeling wordt een stukje geschiedenis van de Utrechtseweg nieuw leven ingeblazen, waarbij de historische charme van de plek in harmonie is met de moderne en duurzame nieuwbouw.

Oosterhoogte gelegen op een steenworp afstand van:

  • Albert Heijn (550 meter)

  • Weverstraat (winkelstraat, 500 meter)

  • Gezondheidscentrum Dennenkamp (850 meter)

  • Airborne Museum (1,3 km)

  • Tennispark Oosterbeek (1,4 km)

  • Centrum Arnhem (4 km)

  • Ziekenhuis Rijnstate (5,5 km)

  • Golfbaan Heelsum (7,1 km)