Kopersinformatie
HET KOPEN VAN EEN APPARTEMENT
Voor de meeste mensen geldt dat het kopen van een appartement niet iets is dat dagelijks voorkomt. Het is een belangrijke stap in uw leven en daarom vinden wij het van groot belang helder te zijn over de gebruikelijke procedures en de voorwaarden die gelden bij de koop van een appartement. Zodat u weet waar u aan toe bent.
Wij adviseren u dit gedeelte van de website met aandacht door te nemen. U leest hier meer over bijvoorbeeld de koop- en aannemingsovereenkomst, de financiering van uw appartement en de Woningborg garantie. Daarnaast geven we aan wat u precies wel en niet koopt als u een overeenkomst met ons sluit. Als u nog vragen heeft naar aanleiding van deze kopersinformatie, neem dan contact op met ons verkoopteam.
Het kopen van een appartement is iets anders dan het kopen van een huis. U koopt namelijk geen verzameling stenen met een dak erop, maar een appartementsrecht, en u bent mede-eigenaar van het hele gebouw.
Met het appartementsrecht mag u uw deel van het gebouw bewonen en bijvoorbeeld de bijbehorende parkeerplaats of berging gebruiken. Dit heet het exclusieve gebruiksrecht. Naast uw privéruimte, heeft u bij een appartement te maken met gemeenschappelijke ruimtes. U deelt bijvoorbeeld het trappenhuis, de lift en de hal met de andere appartementseigenaren. Iedere eigenaar heeft het zogenoemde 'medegebruiksrecht' van deze gemeenschappelijke delen. Dat betekent dat u samen bepaalt wat daarmee gebeurt.
EEN APPARTEMENT KOPEN:
WAT KOMT DAARBIJ KIJKEN?
Met het kopen een appartement krijgt u te maken met een aantal documenten, zoals de splitsingsakte, de splitsingstekening en een huishoudelijk reglement.
U wordt daarnaast automatisch lid van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Dit lidmaatschap is verplicht. Elk gebouw dat is gesplitst in appartementsrechten heeft namelijk verplicht
een VvE.
Een VvE komt op voor de belangen van alle appartementseigenaren en is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het pand. Bijvoorbeeld voor het onderhoud van het dak en de gevel, het trappenhuis, de hal en gang(en), de stallingsgarage, de lift(en), het metsel- en schilderwerk, de verlichting in gemeenschappelijke ruimtes, de gemeenschappelijke tuin.
Elke VvE moet zich inschrijven bij de Kamer
van Koophandel (KvK), een zogenoemd reservefonds hebben, aan onderhoud doen, vergaderen en een jaarrekening opstellen. Als de leden daarvoor kiezen, kan de VvE een extern, gespecialiseerd bureau inschakelen om het VvE-beheer op zich nemen.
MAANDELIJKSE KOSTEN
Met een appartement heeft u een aantal vaste lasten waaronder de maandelijkse bijdragen.
Deze bijdragen zijn nodig om de kosten van de
VvE te dekken, zoals:
de collectieve opstal- en aansprakelijkheidsverzekering;
het onderhoudsabonnement van de lift;
het periodieke onderhoud zoals het vervangen van lampen in gemeenschappelijke ruimten;
de reservering voor groot onderhoud in het reservefonds.

MOGELIJKE MAANDELIJKSE KOSTEN:
EXTRA DEKKING OPSTALVERZEKERING
De VvE heeft een collectieve opstalverzekering. Vaak gaan verzekeraars er bij deze verzekeringen van uit dat in elk appartement dezelfde badkamer en keuken zit. Heeft u (straks) een nieuwe, duurdere badkamer en/of keuken in uw appartement? Meld dit dan aan het bestuur en sluit eventueel een extra dekking af voor 'eigenaarsbelang' of 'individuele woningverbeteringen'.
HET RESERVEFONDS
Het reservefonds is de wettelijk verplichte spaarpot van de VvE. De VvE bepaalt hoe vol deze pot moet zijn en hoe hoog de maandelijkse bijdrage is. Sinds 2018 moet het reservefonds verplicht gevuld zijn en moet de VvE voor het reservefonds rekening houden met een aantal uitgangspunten.
DE KOOP- en AANNEMINGSOVEREENKOMST
Als u een nieuwbouwwoning koopt, worden uw rechten en plichten vastgelegd in een contract. Datzelfde contract legt ook de rechten en plichten van de ondernemer vast. Sinds 1 september 2003 is wettelijk bepaald dat een overeenkomst pas geldig is wanneer deze schriftelijk vastligt. Zodra duidelijk is welke woning van u wordt, krijgt u een contract van de makelaar. Het gaat hierbij om een 'koop- en aannemingsovereenkomst'. Bij deze overeenkomsten horen diverse bijlagen zoals een algemene toelichting en algemene voorwaarden.
U heeft als koper bedenktijd. Dat is in de wet geregeld. Nadat u het contract hebt ondertekend, heeft u nog 1 kalenderweek de tijd om van de aankoop af te zien. Met het ondertekenen van de overeenkomst koopt u tegelijkertijd de grond én geeft u opdracht tot de bouw van een woning/appartement. U verplicht zich tot het betalen van de koopprijs en door medeondertekening verplicht de aannemer zich tot de bouw van de woning. Na ondertekening door koper en verkoper, ontvangt u een kopie van de overeenkomst. Het originele exemplaar gaat naar de notaris, die de notariële akte van eigendomsoverdracht opmaakt. De aannemer van 'Oosterhoogte' is aangesloten bij Woningborg en moet daarom gebruikmaken van het standaardcontract van Woningborg. Deze model aannemingsovereenkomst is tot stand gekomen met medewerking van Vereniging Eigen Huis. Zaken als bedenktijd, bouwtijd, betaling, garantieregeling en ontbindende voorwaarden zijn hierin geregeld. Meer informatie vindt u op www.woningborg.nl.
DE KOOPSOM
De koopprijs van een nieuwbouwwoning/appartement is 'vrij op naam' (v.o.n.). Dit betekent dat de volgende kosten in de prijs zijn opgenomen:
grondkosten;
bouwkosten, inclusief loon- en materiaal-kostenstijging;
kosten van de architect en overige adviseurs;
toezichtkosten tijdens de bouw;
aanlegkosten voor nutsbedrijven;
gemeentelijke leges;
notariskosten voor de aankoop van uw appartement;
makelaarscourtage voor de aankoop van uw appartement;
omzetbelasting (eventuele wettelijke wijzigingen van dit btw-tarief tijdens de bouw worden aan u doorberekend);
kosten van het waarborgcertificaat (Woningborg).
- Niet opgenomen in de 'vrij op naam'-prijs zijn:
kosten voor eventueel meerwerk;
abonnee- en aansluitkosten voor nutsbedrijven voor telefoon en televisie;
de afsluitprovisie en notaris- en kadasterkosten voor uw hypotheek;
eventuele taxatiekosten;
renteverlies tijdens de bouw.
OPSCHORTINGSDATUM
In de koop- en aannemingsovereenkomst is doorgaans een aantal zogenaamde 'opschortende voorwaarden' opgenomen, die zijn gekoppeld aan een datum. Het gaat om de datum waarop voldaan is aan alle voorwaarden om met de bouw te beginnen. Het aantal verkochte woningen is bijvoorbeeld zo'n opschortende voorwaarde. Een omschrijving van de opschortende voorwaarden is opgenomen in de koop- en aannemingsovereenkomst. Rond de opschortingsdatum laten wij u weten of alle opschortende voorwaarden vervuld zijn. Als dat zo is, dan is de koop- en aannemingsovereenkomst bindend. Zijn er opschortende voorwaarden niet vervuld, dan stellen we u een nieuwe opschortingsdatum voor.
DE EIGENDOMSOVERDRACHT BIJ DE NOTARIS
In de koop- en aannemingsovereenkomst vindt u de uiterste datum van eigendomsoverdracht bij de notaris. De eigendomsoverdracht (ook wel 'datum van notarieel transport' of 'juridische levering' genoemd) vindt plaats bij de notaris. Vóór deze datum stuurt de notaris u een leveringsakte en een nota van afrekening.
MEER- EN MINDERWERK
Individuele wijzigingen van het appartement binnen het project zijn mogelijk op basis van de zogenaamde optielijst. Op deze lijst vindt u de extra mogelijkheden en de prijzen die daarbij horen. Zo bent u op de hoogte van de extra mogelijkheden vóórdat u de beslissing tot aankoop van het appartement neemt.
De kopersbegeleider van Nikkels bouwbedrijf is uw aanspreekpunt voor het kopers keuzetraject. Hij/zij behandelt met u het totale meer- en minderwerk. Digitaal kunt u uw keuzes maken. De kopersbegeleider geeft aan tot welk moment er aanpassingen doorgevoerd kunnen worden.
TOT SLOT
Over deze website
Alle informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Wij streven ernaar u een zo nauwkeurig mogelijk beeld te geven van de omgeving, de appartementen en de procedures. Toch moeten wij een voorbehoud maken voor wijzigingen die kunnen voortvloeien uit eisen van de overheid en/of nutsbedrijven en veranderde modelovereenkomsten van Woningborg. Ook behouden wij ons het recht voor architectonische of technische wijzigingen (met betrekking tot materialen en afwerking) aan te brengen, als die naar ons oordeel noodzakelijk zijn.
De situatietekening geldt alleen voor de erfgrenzen van de kavel.
Maatvoering en materiaalkeuze
De plattegronden op deze website zijn niet op schaal ingetekend. De technische plattegrond ontvangt u additioneel; deze is wel op schaal. Toch kunnen wij niet helemaal uitsluiten dat er soms een kleine afwijking is, mede doordat bij drukwerk altijd enige vervorming kan optreden. Ook bij de bouwuitvoering kunnen (relatief) geringe maatafwijkingen ontstaan. U moet de maataanduidingen op de tekeningen dan ook beschouwen als 'circa-maten'. Daarnaast kan het gebeuren dat er tijdens de uitvoering van het werk wijzigingen in maatvoering en materiaalkeuze noodzakelijk dan wel wenselijk zijn. Ook deze wijzigingen zijn voorbehouden voor zover ze geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de appartementen.
DISCLAIMER
De artist impressions, sfeerplattegronden, gevelaanzichten, situatie, tuintekening op deze website zijn uitsluitend bedoeld om een indruk te geven van het beoogde eindresultaat. Dit strekt zich eveneens tot gebruikte kleuren, materialen, keukens, sanitair en inrichting; deze zijn indicatief en niet inbegrepen bij de koopsom. Voor de verkoopinformatie verwijzen wij naar de verkoopcontractstukken.